zondag 29 juli 2012

Van de koele meren des doods - Frederik van Eeden

Begin twintigste eeuw werd Hedwig ‘Hetty’ Marga de Fontayne  uit Frederick van Eedens Van de koele meren des doods nog beschouwd als een hysterisch, ziekelijk wezen dat volledig ontaardt. Tegenwoordig zou zij waarschijnlijk wat genuanceerder als hooggevoelig gediagnosticeerd worden. Hooggevoelige mensen zijn extreem gevoelig voor alle mogelijke invloeden van buitenaf die (onbewust) tot overprikkeling kunnen leiden en zo het ‘normale’ functioneren verstoren.
Eigenlijk is Hetty geen slechte meid. Perfectionistisch als ze is, wil zij alles Goed doen. Maar hoe doe je dat precies? Ze heeft de pech uitzonderlijk knap te zijn en aan de ene kant buit ze haar schoonheid ten volle uit, tegelijkertijd neemt ze zichzelf dat uiterst kwalijk. Als haar speelkameraadje Johan zelfmoord pleegt omdat zij zijn liefde verloochent, verliest ze nog meer het geloof in zichzelf. Aantrekken en afstoten, dat is Hetty ten voeten uit. Zodra iets ook maar even niet puur en eerlijk aanvoelt, keurt ze het meedogenloos af of rent ervan weg. Om er vervolgens verlangend naar terug te reiken. De heftige affaire die ze als keurig getrouwde dame heeft met Ritsert voert haar zo naar de hoogste toppen, maar vooral ook in de diepste dalen.
Deze fictieve casestudy van psychiater Van Eeden beschrijft een wanhopige worsteling met innerlijk botsende morele maatstaven. Een schrijnend relaas van een passionele vrouw eeuwig in conflict met zichzelf. Hetty’s vertelperspectief is naïef en (h)eerlijk, de taal bloemrijk en archaïsch maar betoverend toegankelijk. Een ontroerend, inleefbaar en ook leerzaam boek- een om in elke nieuwe levensfase te herlezen.

ØØØØØ




















Auteur(s): F. van Eeden
NUR: Literaire roman, novelle
ISBN: 9789025311575 
Gebonden, € 24,95, 297 pagina's, 2004
Uitgever: Athenaeum-Polak & Van Gennep

1 opmerking: