zondag 22 april 2012

Een wereld zonder hemel - Veronica Rossi

Zoals op de omslag aangeprezen verscheen onlangs opnieuw een YA roman in navolging van de immens populaire Hongerspelen reeks.  Wereldwijd in één keer groots in de markt gezet, dit eerste deel  van wat een trilogie moet gaan worden:  Een wereld zonder hemel vanVeronica Rossi. Check vooral even haar flashy site, facebook en volg haar talrijke tweets- als er een auteur is die een multimediale reputatie hoog heeft te houden is zij het wel.  

Ook Rossi voorziet een kantelpunt in de toekomst van de mensheid en de aarde. In haar dystopische visie moeten de mensen na het verdwijnen van de dampkring geteisterd door allesverwoestende elektrische en giftige Aetherstormen leven in koepels. Fysiek voeren ze in die beperkte ruimte weinig uit: het leven van de Inlingen speelt zich af in de online domeinen, waar ze zo goed als permanent toeven via hun iViewer. Daar kan alles, en “beter dan echt”. Wanneer de 17-jarige Aria wegens omstandigheden de koepel wordt uitgezet kan haar ontreddering dan ook niet groter zijn.  De wereld overweldigt haar, letterlijk. Ze wordt gevonden door Peregrijn (kort: Perry), een 18-jarige jongen van één van de weinige volksstammen die Buiten weten te overleven. Deze Uitlanders zijn de Inlingen slecht gezind, en andersom. Aria en Perry vinden elkaar dan ook onuitstaanbaar en zelfs bijna onverdraaglijk. Maar omdat ze elk om eigen redenen naar de koepelstad Bliss willen en elkaar van nut kunnen zijn, trekken ze toch samen op. Op de hielen gezeten door een stam wraakzuchtige kannibalen.

Het boek is op zijn sterkst en het uitgangpunt het meest interessant als het contrast tussen de wereld van Aria en Perry het grootst is. Aria wordt haar virtuele, perfecte wereldje van onbeperkte mogelijkheden uitgeslingerd en belandt in een grimmige, dodelijke omgeving waarin de mensen terug in het Stenen Tijdperk leven. De minachting die de twee voor elkaar voelen, omdat ze zichzelf existentieel superieur voelen, is bijna van het papier te proeven en is van beiden door het per hoofdstuk wisselende perspectief helemaal te begrijpen.
Jammer dat het boek halverwege een omslag vertoont wanneer Aria en Perry ‘beschaafdere’ omgeving bereiken. Niet ten goede, want vanaf hier verdwijnt grotendeels de frisse originaliteit van het verhaal. De toenadering tussen de twee uitersten neemt grote stappen en hun  –in het genre onvermijdelijke-verliefdheid verloopt geheel volgens patroon en op wel erg rap tempo. Vanzelfsprekend begint Aria in te zien wat ‘echter’ leven is en dat in imperfectie ware schoonheid huist. Een inzicht trouwens die hier een beetje op twee gedachten hinkt, aangezien ze hem pas krijgt terug in een veilige, modernere omgeving. Voorzien van vertrouwde technische foefjes.
Het lijkt er op dat zij en Perry voor elkaar geschapen zijn, maar helaas, hun speciale Gaven –veroorzaakt door mutaties- drijven hen weer uitelkaar. Dramatisch maar met de voorzichtige belofte van een betere plek in de geplaagde wereld eindigt hier voorlopig het verhaal.

Fascinerend boek met een profetisch uitgangspunt dat de iApparatuur van Apple een paar stapjes voor is. Weliswaar wordt er ethisch niet alles uitgehaald wat er in zit, maar wat wel aan bod komt is genoeg om benieuwd te worden naar het vervolg van deze vlucht aan zowel realiteit als virtualiteit. Dynamisch, spannend en af en toe zonder overdreven opsmuk ronduit poëtisch en vertederend. Op naar het “Stille Blauw” dus. Gaarne niet teveel twitteren, mevrouw Rossi.


ØØØOO




















Auteur(s): Veronica Rossi
NUR: Fictie kinder- en jeugdboeken algemeen
ISBN: 9789022559475 
Paperback, € 16,95, 320 pagina's, 2012
Uitgever: Boekerij

4 opmerkingen:

  1. ik vond dit boek persoonlijk heel erg leuk, de drang om door te blijven lezen is sterk aanwezig in de afwisseling van de hoofdpersonen.

    ik zou persoonlijk dit boek een 8.9 uit 10 geven.
    Leuk boek!

    Komt er ook een Vervolg van dit Deel ?
    Zo ja/nee, kunt u mij dan een Email Alstublieft opsturen ?

    jackaszxz@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Richard:
    'Wereldwijd in één keer groots in de markt gezet, dit eerste deel van wat een trilogie moet gaan worden: Een wereld zonder hemel' Dus ja, er komen nog vervolgen. -,-

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een deel 2? Yes haha, komt dat vervolg dan pas volgendjaar?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk nieuws: deel 2 -'Een eindeloze nacht'- wordt verwacht op 15 maart 2013, zo staat vermeld op de site van Uitgeverij de Boekerij.

    BeantwoordenVerwijderen